Rekenen met Politici

Hoewel orkaan Sandy de meeste aandacht weet te trekken deze dagen, sluipen de verkiezingen dichterbij met nog maar 5 dagen te gaan tot D-day. Wie de verkiezingsstrijd nog niet spuugzat is kan zich verblijden met de vele calculaties en prognoses die de ronde doen in de media. Op elke tv-zender rennen enthousiaste presentatoren heen en weer voor een landkaart van de Verenigde Staten om de kijker in te lichten over de laatste stand van zaken.

Net als bij de Nederlandse verkiezingen staan peilingen ook hier centraal. Waar wij al gek worden van Maurice de Hond hebben de Amerikanen nog heel wat meer te verduren met de vele peilingbureaus. Er zijn al minstens tien bureaus die allemaal net een ander percentage geven van de nationale peiling. Deze peiling meet de populariteit van de kandidaten over het gehele land, maar doet er eigenlijk nauwelijks toe. Obama kan 55% van de stemmen krijgen, tegenover Romney met 45%, maar zou alsnog de verkiezingen kunnen verliezen.

Daarom zijn er naast de nationale peilingen, ook nog de state-by-state peilingen die er voor zorgen dat de verkiezingen een waar feestje voor wiskundigen worden. Van iedere staat wordt elke dag in de gaten gehouden hoe de kandidaten er voor staan qua populariteit. Op basis van die peilingen wordt duidelijk in welke staten het nog spannend is en welke staten eigenlijk al beslist zijn. Als de democraten er bijvoorbeeld goed voor staan in California, worden de 55 kiesmannen van die staat alvast aan Obama 'gegeven' in de media.

Op deze manier wordt de kaart van de Verenigde Staten langzamerhand ingekleurd met rood en blauw totdat de grijze gebieden overblijven die de battle-grounds weergeven. De kiesmannen van de staten die 'vast' staan worden alvast bij elkaar opgeteld om overzichtelijk te maken hoeveel, en welke, staten nog veroverd moeten worden om de verkiezingen te winnen.

Met 538 kiesmannen te verdelen over 50 staten is 270 het magische getal. Wie als eerst de grens van 270 kiesmannen bereikt is de gelukkige winnaar van vier jaar presidentschap. Er zijn verschillende bronnen te raadplegen maar CNN stelt op dit moment 237 kiesmannen vast voor Obama tegenover 206 voor Romney. Obama staat er dus op dit moment gunstiger voor maar zou nog met gemak kunnen verliezen als de swing states voor Romney zouden gaan. Voor Romney is het absoluut essentieel dat hij bepaalde staten binnenhaalt anders kan hij het wel vergeten. Florida is zo'n staat. Met haar 29 kiesmannen kunnen de Republikeinen het zich niet veroorloven om Florida te verliezen. Dan zou elke andere swing state gewonnen moeten worden door Romney. Een haast onmogelijke opgave. Politici, pundits en experts kunnen zo uren doorkletsen over de mogelijke scenario's, maar voor de gemiddelde geïnteresseerde is het bos al bijna niet meer in zicht.

Gelukkig is de redding nabij, want de Amerikanen hebben Nate Silver. Silver is van origine een statisticus die zich lange tijd bezighield met het berekenen en voorspellen van de prestaties van baseball spelers. Hij raakte door zijn vader geïnteresseerd in politiek en paste zijn kennis van formules toe op de verkiezingen met opmerkelijke gevolgen. Met de 2008 verkiezingen wist Nate Silver 49 van de 50 staten goed te voorspellen. Alleen de staat Indiana was voor hem een verrassing. Omdat Nate het de vorige keer zo vaak bij het rechte eind had, is zijn blog FiveThirtyEight een vaste website geworden voor veel Amerikanen. Op basis van de gemiddelden van peilingen en zijn eigen verwachtingen stelt hij een winkans vast voor beide kandidaten. Deze winkans wordt elke dag geupdate. Op dit moment schat Nate Silver de winkans voor Obama in op 78,4% wat betreft de gehele verkiezingen maar de winkansen per staat worden ook door Silver bijgehouden.

Het Fivethirtyeight blog is bijzonder boeiend en biedt zeker stof tot nadenken voor de politiek geïnteresseerden. Of Nate het ook dit jaar goed gaat voorspellen blijft nog even spannend, maar één ding staat vast. Rekenen met politici is voor veel burgers net zo vermoeiend als rekenen op politici.

 

Danique Karamat Ali