Clinton voor Obama

Billboards, slogans, actieve burgers die hun favoriete kandidaat promoten en reclamespotjes die de radiozenders vullen, maken duidelijk dat Ohio bovenaan het lijstje van belangrijke swing states staat. Ohio is door de spannende peilingen en door het aantal kiesmannen (18) van groot strategisch belang dit jaar. Daarnaast vertegenwoordigt Ohio ook een symbolische betekenis in verkiezingstijd. Nog nooit heeft een presidentskandidaat de verkiezingen gewonnen zonder Ohio binnen te slepen. De redenering is dan ook: verlies je Ohio, dan verlies je de verkiezingen.

De Democraten beseffen maar al te goed hoe belangrijk Ohio is en daarom was politiek zwaargewicht, Bill Clinton, gisteren de hele dag in de staat om de mensen ervan te overtuigen op Obama te stemmen. Voormalig President Clinton werd bekend als de man van het volk en wist zo twee termijnen uit te zitten. Clinton is nog steeds ongekend populair onder de kiezers en is nu de man die Obama mede aan een overwinning moet helpen. De oud-President voert al de hele week fanatiek campagne voor Obama en was gisteravond in Chillicothe, Ohio.

Van alle plekken die je kan verzinnen is de sportzaal van de universiteit in Chillicothe niet de meest voor de hand liggende plek voor een politieke rally. Chillicothe is een typisch Amerikaans industrieel stadje waar de tijd stil lijkt te staan. Vervallen huizen en met tape vast geplakte auto’s tonen armoede. Zwaarlijvige zichzelf voortsjokkende inwoners dragen niet bij aan een levendiger geheel. Het zijn de jongeren die hier met hard werken de lokale middenstand draaiende houden. Zodra je het centrum bereikt, is er meer aandacht voor het onderhoud van de huizen die op de prachtige beboste heuvels liggen.

Dit is ook de plek waar een stroom bezoekers naar de universiteit is gekomen om naar Bill Clinton te luisteren. Lang niet zoveel als er in de sportzaal passen, maar zoals de eigenaar van ons hotel zegt: ‘Het is maar de voormalig President, niet de huidige.’ Voor een voormalig President weet Bill toch een aardig volle zaal te creëren. Twintig jaar nadat hij een van zijn eerste speeches als President in Chillicothe gaf, beschikt hij nog steeds over hetzelfde charisma om de toeschouwers aan zijn lippen te laten hangen. Hij is duidelijk niet gekomen om alleen een gezellig praatje te houden, nee hij is er om het over de feiten te hebben.

Waar de meeste politieke rally's voornamelijk bestaan uit populaire oneliners en catchy teksten die zo op een bumpersticker kunnen, houdt Clinton er een andere stijl op na. Aan de hand van krantenartikelen en onderwerpen als onderwijs en gezondheidszorg gaat hij in op het beleid van Obama van de afgelopen vier jaar. Op een professor-achtige wijze legt hij de toeschouwers uit hoe de krantenkoppen het goede beleid van de huidige President onderschrijven en hoe de middenklasse daar van profiteert. Hij prijst Obama voor de resultaten die hij in deze periode bereikt heeft, gezien de moeilijke omstandigheden. Niemand had volgens Clinton in vier jaar tijd de puinhoop kunnen opruimen die Obama voor zijn kiezen heeft gekregen.

Zelfs met een schorre stem van het campagnevoeren weet Clinton te overtuigen. De inhoudelijke boodschap wordt met speels gemak gebracht door de oud-President. Zijn natuurlijke gezag gecombineerd met de jongensachtige, ietwat onnozele glimlach, zorgen ervoor dat de Democraten aan Bill Clinton een goede vertegenwoordiger voor de boodschap van Obama hebben.

 

Lisette de Ruijter van Steveninck en Danique Karamat Ali

Bill Clinton in Chillicothe, Ohio

Op campagne voor Obama in swing state Ohio