And the winner is…

Het is ‘Election Night’ in Washington DC en dat betekent dat de bars en restaurants tot de nok toe gevuld zijn met mensen en televisieschermen. De hoofdstad van de VS bruist van de verkiezingen. Amerikanen discussiëren niet graag over hun politieke voorkeur, maar hun politiek bewustzijn lijkt er niet minder om te zijn. Het straatbeeld is namelijk gevuld met mensen die een 'I voted' sticker dragen. Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder door zichzelf te versieren met één of meerdere buttons om hun politieke voorkeur ook nog aan te geven. Het is duidelijk, politiek staat vandaag in het middelpunt.

Washington DC is Democratisch gezind en dan kom je op een avond als deze al snel op een plek terecht waar MSNBC getoond wordt, de extreem links georiënteerde televisiezender. Zo'n café trekt dan ook eerder een zeer liberaal publiek aan. Wie een neutraler beeld wil krijgen kan op plaatsen terecht waar CNN aanstaat. En wie er helemaal een gemêleerd feestje van wil maken, gaat naar een bar waar de concurrerende zenders zij aan zij hun election coverage weergeven.

Van het extreem rechtse FOX tot MSNBC en op het grote scherm CNN, is de uitgaansgelegenheid Red Line DC een samensmelting van alle politieke voorkeuren. De bezoekers daarentegen blijven Obama aanhangers en daarom gaan de blauwgekleurde drankjes sneller over de toonbank dan de roodgekleurde.

Vanaf acht uur zijn de eerste uitslagen bekend en dan kan het tellen van kiesmannen beginnen. Alle zenders werken met projecties, die zo goed als zeker de uitslag van een bepaalde staat kunnen voorspellen. Om de spanning er in te houden worden alle projecties zeer gewichtig aangekondigd: 'Stand by for a major projection in just a minute'. In eerste instantie gaat Romney aan kop, totdat de westelijke staten klaar zijn met stemmen. Door het tijdsverschil zijn de uitslagen vanuit die hoek later bekend. Dan gaat het ineens snel. Obama wint California, Oregan en Washington. Even later wordt bekend dat de President ook staten als New Mexico en Colorado op zijn naam kan schrijven. Op de andere schermen zien we dat MSNBC en CBS het nieuws brengen dat Obama herkozen is als President, maar in de bar is men er nog niet gerust op.

Het is kwart over elf als er een schreeuw van blijdschap door Red Line DC gaat. Volgens CNN heeft Ohio voor Obama gekozen en daarmee overstijgt hij de magische grens van 270 kiesmannen. Hoe groot de overwinning van de President precies is, zal later blijken als alle uitslagen bekend zijn. Voor nu is duidelijk dat Obama nog ‘Four More Years’ krijgt en dat is waar ze in de bar op hebben gewacht. Vuurwerk en flessen champagne gaan over de toonbank en er wordt onophoudelijk gejuicht en gefeliciteerd. Dit gaat door op straat en in de metro, het mag duidelijk zijn: Washington DC is blij.

Lisette de Ruijter van Steveninck en Danique Karamat Ali