Watch Party

Afgekloven kippenbotjes, een invasie van Amerikaanse vlaggen en enorme tv-schermen. Mudville Grill is voor vanavond omgetoverd tot het decor van een Republikeinse Watch Party. Een bijeenkomst georganiseerd voor mensen die samen het debat willen volgen tussen vice-presidentskandidaten Joe Biden en Paul Ryan.

Het grillrestaurant in Jacksonville, één van de noordelijkste steden van Florida, is gelegen in een klein winkelcentrum waar de plaatselijke wapenhandelaar en kerk gebroederlijk naast elkaar liggen. Het noorden van Florida staat bekend om zijn conservatieve inwoners. Reclameborden voor Romney of tegen Obama versieren de immense pick-uptrucks die op de overvolle parkeerplaats staan. Het mag duidelijk zijn, deze mensen komen Paul Ryan aanmoedigen.

Bij binnenkomst val je in een gemoedelijke triviantavond, een soort pubquiz maar dan voor families. Niet het eerste dat je van een Watch Party verwacht. De rode Romney/Ryan T-shirts zoeken zich een weg naar achter door het restaurant en daar zijn ze dan, de eigenaren van al die intimiderende auto’s. Het plaatselijke Republikeinse campagneteam heeft zich uitgesloofd om de zaal rood te kleuren. Terwijl het eten en drinken niet aan te slepen is, wordt er door een groepje alvast een strijdlied gezongen. De toon van een luidruchtige avond is gezet.

Ergens in deze menigte zit Edward uitgebreid te netwerken. Voor zijn werk reist hij over de wereld en dit kan mooi gecombineerd worden met zijn vrijwilligerswerk voor de jonge Republikeinen. Onlangs was hij nog in Rotterdam om ideeën uit te wisselen met de jongerenpartij van het CDA, zo proberen ze internationaal een draagvlak te creëren voor hun gedachtegoed. Als het bijna negen uur is gaat hij snel naar huis om het debat te kijken, dat doe hij niet in dit restaurant.

Wanneer Biden en Ryan op de televisies verschijnen, wordt het even stil. Dat is van korte duur, juichen en klappen als Ryan iets zegt en boe roepen in het geval van Biden is de gedragscode. Wat er precies gezegd wordt lijkt niet zoveel uit te maken. In het midden van de zaal staat een vrouw theatraal naar het scherm te kijken. Om de haverklap valt haar mond tot op de grond open en heft ze haar armen in de lucht om rondjes te draaien en voor wie wil deelt ze nog high-five’s uit. Al deze onrust kan niet door iedereen gewaardeerd worden. Een norse vrouw probeert namelijk haar best te doen om het debat te volgen. Iemand die echt geïnteresseerd is in het verhaal dat er verteld wordt? Nee, ze moet goed luisteren om haar Bingokaart met domme uitspraken van Biden vol te krijgen. Het publiek is deze avond niet gekomen voor de inhoud, maar voor het groepsgevoel. Logisch dat mensen als Edward het debat liever thuis volgen.

Lisette de Ruijter van Steveninck