‘Rahmbo’ op campagne voor Obama

Waaraan besteden we ons geld en wie sturen we waar naar toe? Dat zijn de hoofdvragen die de campagneteams van respectievelijk Obama en Romney deze laatste twee weken voor de verkiezingen bezighouden. Voor de gepensioneerde Joodse gemeenschap in Delray Beach, Florida, haalde de Democraten hun beste paard van stal, Rahm Emanuel.

Emanuel is sinds anderhalf jaar de burgemeester van Chicago en daarvoor werkte hij onder andere als beleidsmedewerker voor Clinton en was hij de rechterhand van Obama. Zijn bijnaam ‘Rahmbo’ heeft hij te danken aan zijn harde manier van politiek voeren en het nodige temparament dat hiermee gepaard gaat. Wanneer je als President in een schandaal met bijvoorbeeld stagiaires en sigaren terecht komt, is hij de man die de puinhoop achter je opruimt.

Vandaag was ‘Rahmbo’ niet in Florida om op te ruimen, maar om te overtuigen. Dat deed hij allereerst door zich te identificeren met zijn publiek, want kiezers win je door overeenkomsten te benadrukken. Als praktiserend Jood en met een vader afkomstig uit Israël, is Emanuel de aangewezen persoon om deze groep van Joodse inwoners toe te spreken. Terwijl de aanwezigen om het hardst ‘sst’ tegen elkaar aan het roepen waren sprak hij over de veiligheid van Israël, de rol van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten en de dreiging van nucleaire wapens in Iran. Gepassioneerd vertelde hij over de jongeren in de Verenigde Staten. Als burgemeester van Chicago wil hij deze groep het gevoel geven in het beloofde land te wonen.

De man, die opgegroeid is bij ouders die hun kinderen altijd wezen op het feit dat ze van geluk mogen spreken in Amerika te leven, wil de kansen die hij gekregen heeft doorgeven aan volgende generaties. Goed onderwijs en zorg moeten er volgens hem voor zorgen dat de kinderen en kleinkinderen van de toehoorders een mooie toekomst krijgen.

Zijn boodschap vond gehoor onder het publiek. Er was lof over het beleid van Obama, maar ook felle kritiek. Waarom was Obama zo slecht tijdens het eerste debat? Emanuel: ‘Dat kwam omdat hij geen goed gesprek met u had gehad van te voren.’ Met humor, maar ook serieus beantwoordde hij de vragen van deze duidelijk politiek betrokken ouderen. Hij liet de kans niet onbenut om de Republikeinen een veeg uit de pan te geven. Op de vraag waarom Obama nog nooit in Israël was geweest antwoordde hij: ‘Bush is pas in het achtste jaar van zijn carrière als President naar Israël gegaan. Obama gaat op het moment dat het nodig is, het moet geen toeristische reis worden. Iets waar Romney overigens niet erg goed in is, blijkens zijn optreden in Groot-Brittannië waar hij gelijk de hele natie beledigde.’

Rahm Emanuel deed waar hij goed in is, het steunen van ‘zijn’ President. Morgenochtend gaat Newsframe kijken of Barack Obama zelf in staat is Delray Beach te overtuigen van zijn leiderschap tijdens een Obama Rally.

Lisette de Ruijter van Steveninck