Over de vloer bij de Democraten

Obama en Romney. Twee mannen voor één functie, president van de Verenigde Staten. Aan beide heren de taak om zoveel mogelijk kiezers te overtuigen dat zij het meest geschikt zijn voor deze baan. In een land met ruim 300 miljoen inwoners is dat nogal een sollicitatieprocedure. De kandidaten mogen dan ook blij zijn dat ze er niet alleen voor staan. Campagneteams werken dag en nacht om de Democratische of Republikeinse boodschap aan de man te brengen. Er zijn zelfs mensen die hun persoonlijke leven tijdelijk stil leggen om onbetaald een bijdrage te leveren aan het succes van hun voorkeurspartij.

Steve en Vicki Barnes zijn voorbeelden van dergelijke vrijwilligers. In Seminole County, een district in Florida, zijn zij de drijvende kracht achter de Seminole Democrats (SemDems). Newsframe bracht een bezoek aan hun kantoor en sprak met de twee over de verkiezingen en de bijdrage die zij daar voor leveren.

In de maand voor de verkiezingen staan de deuren van de SemDems regelmatig open voor bezoekers, maar wat doen ze daar nu eigenlijk? Steve: ‘Vanuit hier voeren we campagne in de regio. Kiezers hebben tot en met 9 oktober de tijd om zich te registreren als stemmer. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk stemmers er van te overtuigen om dat te doen. Zo gaan we langs deuren, bellen we kiezers op en benaderen we ze via mail. Nu proberen we op dezelfde manier er voor te zorgen dat de mensen ook daadwerkelijk gaan stemmen en natuurlijk Obama’s boodschap op ze over te brengen. We worden hierbij geholpen door een groep vrijwilligers. Daarnaast is het kantoor open voor mensen die informatie zoeken of promotieartikelen willen kopen zoals T-shirts, stickers en borden voor in de tuin.’

Als het aan Steve ligt zou de interesse voor hun werk groter zijn, maar daarvoor zitten ze niet op de juiste plek. De regio wordt gedomineerd door Republikeinen, dat heeft ook invloed op de financiering van hun werkzaamheden. Een organisatie als SemDems is afhankelijk van donaties en verkoop van de promotiespullen. In Seminole County heeft de Republikeinse lobby hierdoor dertig keer meer te besteden dan de Democraten. Wanneer we Steve vragen of het überhaupt mogelijk is een Republikein om te buigen naar een Democraat zegt hij, ´Quote me, Amerikanen zijn idioten als het gaat om politiek. Ze baseren hun voorkeur op wat ze weten en die informatie krijgen ze van mensen die al hetzelfde denken als zij. Hetzelfde geldt voor het grootste deel van de media, je hebt de keuze uit Republikeinse of Democratische journalistiek. Dan heb je ook nog een grote groep van de bevolking die totaal geen politieke interesse heeft. Het belangrijkste voor ons is om de stemmer die naar Obama neigt ook écht naar de stembus te krijgen. De afgelopen jaren lijken we hier al steeds beter in te slagen, gezien de eerdere resultaten. Florida is de belangrijkste swing-state van het land, een overwinning van Obama in onze staat is een definitieve nederlaag voor Romney.’

Dit is de doelstelling die Steve en Vicki voor ogen hebben en daar gaat de komende weken nog al hun energie in zitten. Deze inzet en passie voor de zaak is bewonderenswaardig, maar het vergt veel van ze. Dat blijkt wel als Vicki zegt, ‘nog een maand en dan begint ons leven weer.’

 

Lisette de Ruijter van Steveninck