Orkaan raast door verkiezingstijd

Obama en Romney lijken er een tegenstander bij te hebben, Sandy. Hoewel de naam klinkt als een schattig cheerleader meisje met vlechtjes, gaat het hier om een orkaan met verwoestende krachten. Inmiddels heeft Sandy het vasteland van de Verenigde Staten bereikt en wordt de schade alleen al in New York geschat op 50 miljard dollar om nog maar niet te spreken over de dodelijke slachtoffers in het gehele land. De getallen variëren nu tussen de 16 en 40. Hoewel het natuurgeweld is afgenomen, zijn de naweeën nog zeer sterk. Miljoenen mensen zitten zonder stroom en vele straten staan onderwater. De orkaan is tegen een koufront aangeknald waardoor de staat Virginia ineens bezaaid is met sneeuw.

Ongekende weersverschijnselen in een eveneens ongekend spannende verkiezingstijd. De kansen van de presidentskandidaten liggen nog steeds ontzettend dicht bij elkaar. Er is in de Amerikaanse media veel gespeculeerd over een oktoberverrassing in de vorm van een gebeurtenis die niet door de politiek te beïnvloeden is. Een terreuraanslag of natuurgeweld zijn voorbeelden van een dergelijke verrassing. In een situatie als deze moeten de kandidaten laten zien hoe ze reageren op onverwachtse toestanden. Zoals een studente in Bloomington, Indiana, zei: ‘Dit is de kans voor Romney om te roepen dat het er slecht aan toe gaat met het land. Kijk maar de bomen vallen er bij neer.’ Toch maakt Sandy het de Republikein niet gemakkelijk. Vorig jaar zei Romney namelijk nog dat het land zich geen federale noodsteun kon veroorloven in het geval van natuurrampen. Iets waar hij nu niet meer over wil spreken.

Obama daarentegen kan laten zien dat hij als een President weet te handelen en de beste maatregelen treft om het rampgebied er weer snel boven op te helpen. Voor hem is het belangrijk dat hij niet dezelfde fouten maakt als zijn voorganger George W. Bush ten tijde van orkaan Katrina in New Orleans. Bush zou toen te traag gereageerd hebben en daarmee de inwoners van de stad het gevoel gegeven hebben niet betrokken te zijn. Een bijkomend probleem is dat ‘Early voting’ in gevaar komt. Op dit moment kan er in veel staten van de VS al gestemd worden, maar door het uitvallen van de elektriciteit zijn de apparaten hiervoor op sommige plekken tijdelijk niet bruikbaar. Laat staan dat de weg er naar toe makkelijk te bereiken is.

Welke invloed Sandy daadwerkelijk gaat hebben op de verkiezingsuitslag moet nog blijken. Tot nu toe zijn het vooral de campagneactiviteiten die er onder leiden. Obama heeft zijn prioriteit gelegd op het getroffen gebied en zal de campagne even links laten liggen. Uit respect heeft ook Romney een aantal evenementen afgeblazen. Met nog een week te gaan voor de verkiezingen zullen de activiteiten snel weer hervat worden en Newsframe blijft dit uiteraard volgen.

Lisette de Ruijter van Steveninck