Het VP Debat

In Kentucky vond gisteravond het Vice-Presidentsdebat (VP debat) plaats. Het is het tweede grote debat in de reeks van vier debatten die door de Democraten en Republikeinen gevoerd worden in aanloop naar de verkiezingen. Nadat Obama en Romney vorige week de degens hadden gekruist, was het nu de beurt aan de kandidaten voor het vice-presidentschap: Joe Biden en Paul Ryan.

Hoewel je de Vice-President er bij het stemmen gratis bij krijgt, is het voor veel Amerikanen een belangrijke kwestie. Als de President iets zou overkomen is dit immers de persoon die dan ineens de touwtjes in handen krijgt. Voor de kiezer is het VP debat het enige moment om de twee kandidaten te zien discussiëren met elkaar. Dit weegmoment is daarom van belang om te bepalen of de kandidaten de juiste statuur hebben voor het Vice-Presidentschap.

Naar het debat werd door de grote media reikhalzend uitgekeken. Deze debatten zijn in de regel niet beslissend genoeg om de kiezer over te halen, maar ze kunnen wel grote impact hebben op 'het momentum'. Zo had Obama vorige week een slechte avond uitgekozen om niet in vorm te zijn en moesten de Democraten wat terrein prijsgeven aan het Republikeinse team. In de peilingen kropen de beide partijen afgelopen dagen dichter naar elkaar toe. Voor de Democraten is het van belang de Republikeinse opmars in de peilingen te stoppen, terwijl de Republikeinen juist een constante koers moeten aanhouden.

Er lag een grote uitdaging voor de beide heren gisteravond. Biden, die bekend staat als iemand die het hart op de tong draagt, kon zich gister geen fouten permitteren. Ryan, aan de andere kant, moest zich zo goed mogelijk conformeren aan Romney's draaiboek, ook al liggen zijn eigen politieke voorkeuren een stukje meer naar rechts. Met een vrouwelijke moderator en onderwerpen als buitenlands beleid, de economie, medicare en de relatie tussen abortus en geloof, beloofde het een mooie avond te worden.

Het werd in ieder geval een heel interessant debat met felle conversaties, veel inhoud en krachtige taal. Wie zonder geluid had gekeken had gezien dat het debat de Joe Biden show werd. De huidige Vice-President, die bekend staat als een goede en ervaren debater, was in zijn element gisteravond. Al gauw koos hij de aanval in woord en gebaar. Met veel onderbrekingen, scherpe replieken en energieke lichaamstaal bestookte hij de jonge Republikein. Het split-screen liet bovendien Biden's zeer expressieve en verontwaardigde reacties zien wanneer Ryan aan het woord was. Ryan reageerde rustig en inhoudelijk maar Biden bleek een stuk dominanter. Het verschil in ervarenheid kwam duidelijk naar voren en Ryan kon zich niet onttrekken aan het beeld van de schooljongen die belerend wordt toegesproken door zijn leraar. Toch hield Ryan zich wel staande en gebruikte hij zijn feitenkennis om af en toe punten te scoren.

Een duidelijke winnaar leverde het debat volgens het gemiddelde van de peilingen niet op. Maar na afloop ging het maar over één man: Joe Biden. Door de Democraten werd hij geroemd om zijn krachtige optreden, door de Republikeinen werd hij neergesabeld om zijn minzame gedrag richting Ryan en op twitter waren de foto's van zijn gepassioneerde optreden een hit. De toon is gezet voor het volgende Obama-Romney debat. De President mag zich opmaken voor een heet avondje en hij kan maar beter goed voor de dag komen om het optreden van 'Joe unplugged' te overtreffen.

 

Danique Karamat Ali