Fel debat

Vanavond vond het tweede debat plaats tussen Mitt Romney en President Obama in Hempstead, New York. Het beloofde een interessant debat te worden vanwege de grote belangen maar ook vanwege de vorm van het debat. De kandidaten kregen de kans om over het podium te lopen terwijl ze de vragen van de kiezers uit het publiek beantwoordden. Voor de Democraten stond er veel op het spel nadat het eerste debat op een teleurstelling uitliep. Obama oogde toen afwezig, was niet scherp en had moeite om zijn boodschap over te brengen. Het gevolg was dat de Republikeinen terug in de race kwamen. De peilingen lieten de afgelopen week zien dat de twee partijen steeds dichter naar elkaar kruipen, ook in de belangrijke battle-states. Had Obama een aantal weken geleden nog een redelijk veilige marge in de peilingen, deze week gingen de partijen gelijk op.

De druk en de uitdaging lag vanavond dan ook bij Obama. Een goede en scherpe presentatie was noodzakelijk om de kiezer weer naar zich toe te trekken en te laten zien dat de bezieling van 2008 nog niet verdwenen is. Het was interessant om te zien welk plan hij had bedacht om dit tot een succesvol optreden te maken. Voor Romney stond er evenveel op het spel, maar zijn opdracht leek makkelijker omdat hij al zijn hele campagne hamert op één boodschap: 'we kunnen ons geen 4 jaar Obama meer veroorloven'. Dit is een slimme keuze en een belangrijke issue, want de middenklasse staat deze campagne centraal. De kandidaat die de steun van de middenklasse gaat krijgen wint de verkiezingen en daarom hebben beide partijen het continue over hun voordelen voor 'the middle class' en voor 'the small business'.

Niet onverwacht, was economie ook vanavond een onderwerp dat veel aan bod kwam. Obama sloeg dit keer echter fel van zich af en liet Romney niet meer wegkomen met allerlei beschuldigingen. De President oogde een stuk energieker en was scherper dan in het vorige debat. De passie was weer terug bij Obama en hij plaatste aanval na aanval op Mitt Romney. Deze kon vaak een goed weerwoord geven en zag ook kans om het debat steeds terug te brengen naar het economische onderwerp. Dankzij de vragen uit de zaal kwamen uiteenlopende onderwerpen aan de orde en President Obama liet geen gelegenheid onbenut om zijn punt te maken en zo de discussie te domineren en te winnen.

Bovendien ging Obama debat-technisch dit keer slimmer te werk. Hij probeerde Romney te framen als een harteloze miljonair die zich niet kan identificeren met de gewone, hardwerkende Amerikaan. Als een harde zakenman die zich eigenlijk alleen bekommert om de grootverdieners en de rest van het land links laat liggen. Dit beeld kwam vanavond aardig uit de verf mede dankzij Romney zelf, die weer wat stijver leek dan de vorige keer en bovendien een aantal belangrijke fouten maakte. Op de onderwerpen als immigratie en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen liet de Republikein een paar steekjes vallen die hem mogelijk nog behoorlijk kunnen schaden. Vrouwen en immigranten gaan naar alle waarschijnlijkheid nog een zeer belangrijke rol spelen in de swing-states. Romney formuleerde zijn zinnen ongelukkig en dat kan hij zich juist bij deze kiezergroepen niet permitteren. Daarnaast was er nog een belangrijk moment waarin Romney probeerde om Obama fel aan te vallen maar de deksel op zijn neus kreeg toen hij door de voorzitter van het debat gelijk 'ge-fact-checked' werd en zijn ongelijk werd bewezen.

Volgens een CNN peiling vond 46% President Obama de winnaar van het debat tegenover 39% die Romney de betere vond. Ook de CBS peiling wees Obama als de winnaar aan. Een mooie avond voor de Democraten. Ze nemen met deze debat-overwinning het momentum bij de Republikeinen weg en hebben mogelijk hun eigen campagne weer een boost gegeven. Het knappe van het debat van vanavond is dat Obama de verwachtingen heeft kunnen waarmaken. Hij heeft veel goede punten kunnen maken op een verscheidenheid aan onderwerpen en kwam daarmee een stuk gepassioneerder en sterker over dan Romney. Welke invloed dit debat op de peilingen heeft zullen de komende dagen gaan uitwijzen.

 

Danique Karamat Ali