De uithangborden van de verkiezingen

Noem het fanatisme, noem het passie, maar de Amerikanen weten hoe ze een boodschap moeten overbrengen. In verkiezingstijd gebruiken ze deze kracht om hun favoriete presidentskandidaat te promoten. Het begint al met de Super PACs, die hun vrij te besteden miljoenen steken in mediacampagnes. Waaronder billboards met teksten als: ‘Don’t let your friends get nuked’, ter illustratie wordt Israël getoond met een nucleaire aanval door Iran. Dan is er nog een Obama die knielt voor een olie sjeik. Het Midden-Oosten als dreigement van de Republikeinen voor de Amerikaanse burger die op Obama stemt.

De bordjes in tuinen en stickers op auto’s laten zien dat je geen miljoenen nodig hebt om je politieke voorkeur uit te dragen. Toch valt dit in het niks bij de creativiteit die sommige inwoners van de VS ten toon spreiden. Neem bijvoorbeeld de bezoekers van evenementen die zich voor de gelegenheid volledig verkleden als vlag of alle mogelijke reclamemiddelen in de vorm van T-shirts en buttons benutten om Obama of Romney een hart onder de riem te steken. Meestal blijft het bij deze onschuldige uitingen van persoonsverering. Maar waar twee partijen strijden en er zoveel passie bij komt kijken, kan het ook wel eens tot een verhitte toestand leiden. Voor de rally van Obama waren niet alleen Democraten voor dag en dauw de straat op gegaan, ook Republikeinen zagen een kans om bij dit evenement ‘hun’ Romney te promoten. Resultaat, twee groepen die tegenover elkaar staan te springen met hun eigen borden en een horde politie om de boel in toom te houden.

In deze chaos gooide de Obama aanhanger Bill nog wat extra olie op het vuur door met zijn auto langs de menigte te rijden. Vijf uur had de in Tampa woonachtige Bill er de vorige dag over gedaan om zo dicht mogelijk in de buurt van het debat en de rally in Delray beach te komen, in een auto die omgebouwd is tot kermisattractie. Op het dak staat een knuffelhond in een kooi met de tekst: ‘Don’t let Romney take U4 a ride’. Dit is gebaseerd op het gerucht dat Romney zijn hond op het dak van de auto vervoerde als ze met het hele gezin op vakantie gingen. Als de deur van de auto open gaat, blijkt daar nog een gigantische hond te zitten. ‘Trust the big dog’, aldus Bill. Niet alleen zijn eigen ‘big dog’, maar hiermee wil hij refereren naar voormalig President Bill Clinton. De knuffelhond met sigaar in de bek op de bijrijderstoel maakt de hele beestenboel compleet.

Hoe komt iemand er op om zo door het land te gaan rijden? Bill: ‘De conventie van de Republikeinen in Tampa heeft me doen besluiten dit te bouwen. Ik moet er niet aan denken dat Romney aan de macht komt. Hoewel de Democraten niet overal het antwoord op zijn, is Obama op dit moment de juiste man voor het presidentschap.’ Daar heeft Bill duidelijk veel voor over, want de kans bestaat dat hij zijn baan kwijt raakt nu hij een dag vrij heeft genomen om dit evenement bij te wonen. Gepassioneerd en fanatiek, het blijft een dun lijntje.

Lisette de Ruijter van Steveninck

Klik op de foto's om ze te vergroten