De strijd in New Orleans

In het zuiden van de staat Louisiana ligt New Orleans. Een stad met een ziel, maar wel een gevoelige. Zeven jaar geleden verwoestte orkaan Katrina een groot deel van de stad, waarbij het historische gedeelte grotendeels bespaard bleef. Het natuurgeweld heeft veel afgenomen van de bevolking, maar gelukkig geen grip gekregen op de Jazz muziek waar New Orleans bekend om staat.

Het is het ritme van die muziek die je door de straten van de wijk ‘French Quarter’ voert. In bijna elke bar of restaurant speelt een live band en ook de straat biedt een podium voor muzikaal talent. Een culturele oase waarmee de muzikanten toeristen weten in te pakken en toerisme is voor hun dé manier om de materiële schade te herstellen. Met de enorme wilskracht die de inwoners uitstralen is het hopelijk een kwestie van tijd dat de verlaten en dichtgetimmerde huizen weer betrokken kunnen worden bij de verder zo kleurrijke en liefelijke woningen.

Wilskracht is voor de Democraten in het nabij gelegen Mandeville een drijfveer om in deze Republikeinse regio politiek actief te blijven. Net als de Republikeinen in Jacksonville hielden zij een ‘Watch Party’ in een grillrestaurant. Voor het debat tussen Obama en Romney zijn zij samengekomen in ‘The Beach House’. Nog een overeenkomst is het fanatisme van deze bezoekers. Met luide stem maken ze hun ongenoegen kenbaar als Romney spreekt en alle lof is voor Obama. Toch is er een verschil met de Romney aanhang bij de vorige bijeenkomst. De aanwezige Democraten gaan graag in gesprek over hun politieke voorkeur, want zoals vrijwilligster Ann zegt: ‘fanatisme kan je beter omschrijven als gepassioneerd’.

Aangezien Obama geen kans maakt in Louisiana hebben de vrijwilligers deze passie hard nodig om toch zoveel mogelijk hun boodschap aan de man te brengen. Die boodschap kunnen ze in Florida goed gebruiken, want daar ligt de strijd nog helemaal open. Daarom belt Ann regelmatig naar deze staat om mensen te overtuigen op Obama te stemmen. Directeur Stephen Handwerk van de ‘Louisiana Democrats’ vertelt dat ze bezig zijn een strategie uit te zetten om de Democraten op de kaart te krijgen. Net als het opbouwen van New Orleans zal dit een meerjarenplan worden.

Lisette de Ruijter van Steveninck