De Romney Rally

Mitt Romney is in Florida. De Republikeinse presidents-kandidaat maakt een drie-daagse campagnestop in de Sunshine State en bezoekt daar onder meer St. Petersburg, Orlando en St. Lucie. Het is opwindend nieuws voor ons dat Romney net nu in de buurt is maar het is geen toeval. Florida zal een sleutelrol spelen deze verkiezingen. Waar het grootste gedeelte van het land bij voorbaat al is vastgelegd in Republikeinse en Democratische staten is de strijd hier nog volledig open. Volgens de peilingen is het een nek-aan-nek race tussen Romney en Obama en dus wordt er door beide partijen flink campagne gevoerd in deze 'battle-state'.

Gisteren gebeurde dat door de Republikeinen in Apopka, Orlando waar Mitt Romney een 'rally' gaf. Een dergelijke politieke bijeenkomst is een bijzonder Amerikaanse aangelegenheid waar ook zeer bijzondere Amerikanen naar toe gaan. Duizenden mensen waren gisteren op de rally afgekomen om zich toe te laten spreken door verschillende kandidaten voor congres, senaat en natuurlijk presidentschap. Voor de politici een mooie kans om zich van hun beste kant te laten zien voor een inschikkelijk publiek. Want naar het scheen hoefden de meeste mensen gister niet meer overtuigd te worden van het Republikeinse gedachtegoed. Bepakt met Romney attributen en sommigen zelfs compleet gekleed als Amerikaanse vlag, lieten ze zich niet tegenhouden door de lange files, wachtrijen en veiligheidscontroles. De Romney-Ryan T-shirts waren al in overvloed aanwezig maar als je toevallig vergeten was om iets Republikeins aan te trekken dan kon je altijd nog de benodigde kleding bemachtigen bij één van de twintig standjes die je in de lange rijen naar de security-controle tegenkwam. Er was bovendien een groot assortiment buttons aanwezig zodat iedereen zich kon voorzien van een prachtige anti-Obama leus.

Eenmaal binnen wordt het publiek alvast opgewarmd door een country zanger en opgezweept door de kandidaten voor congres en senaat. Als vervolgens de belofte aan de vlag is afgelegd en het volkslied is gezongen, komt de hoofd-act eindelijk het podium op. Mitt Romney samen met zijn vrouw Ann Romney. Na een korte inleiding van Ann kwam Mitt Romney aan het woord. Dit is waar de mensen voor gekomen zijn. Om te zien of deze man in het echt goed genoeg is om president van de Verenigde Staten te worden. Romney's speech is behoorlijk persoonlijk voor zijn doen. Uiteraard komt de nodige kritiek op Obama aan bod die met veel gejuich ontvangen wordt, maar hiernaast komt Romney ook met veel persoonlijke verhalen die oprecht overkomen. De vraag is of het genoeg zal zijn om de rest van de kiezers ervan te overtuigen op hem te stemmen.

In de nationale peilingen ligt Romney nog achter op Obama maar de algemene consensus is dat Romney het debat van afgelopen woensdag heeft gewonnen en dus hoopt het Republikeinse kamp op een flow waarmee Romney een stijgende lijn kan inzetten om het verschil tussen hem en Obama goed te maken. Om dat te doen moet Mitt Romney nog veel zieltjes winnen en de conservatieven in Florida overtuigen naar de stembus te gaan. Romney heeft nog een lange weg te gaan. Maar sinds het debat lijkt hij in ieder geval aan zelfvertrouwen gewonnen te hebben en is met frisse moed het land in gegaan. Met een meer persoonlijke aanpak probeert hij van zijn stijve hark imago af te komen en op zo'n rally als gister lukte dat heel aardig. De strijd is in ieder geval weer open en de campagne gaat gewoon verder met nog tientallen rally's te gaan.

 

Danique Karamat Ali