De rally van ‘Mister President’

De dag is pas net begonnen als er een georganiseerde chaos ontstaat in het centrum van Delray Beach. In de vroege ochtend krioelen er massa's auto's door de straten van dit kleine stadje aan de kust van Florida. Iedereen is op weg naar een parkeerplaats in de buurt van het tennisstadion, het centrum van alle commotie. Vandaag komt hier niemand minder dan 'Mister President' zelf een toespraak geven.

Na de Romney Rally van twee weken geleden heeft Newsframe ook voor het Obama evenement kaartjes weten te bemachtigen. We sluiten ons aan in een rij die drie straten verder dan het stadion begint en daar wordt de stemming er alvast goed in gebracht. Aan één stuk door komen er energieke vrijwilligers van de Obama campagne langs rennen die dingen roepen als: “Are you fired up? Are you ready to go?”. Dit sluit duidelijk aan bij de wachtenden, want binnen een paar seconden klinkt er overal: “Four more years, four more years!”.

Het blijkt de start van een uitzinnige gebeurtenis. Jong, oud, rijk, arm, latino, wit en zwart. Ze zijn vandaag allemaal gekomen om hun Barack te zien en aan te moedigen. Wanneer je het stadion binnenkomt word je ineens omringd door duizenden mensen en komt er een muur van geluid op je af. De supporters maken zich op voor het moment dat ze Obama in levende lijve gaan zien en dat gaat gepaard met behoorlijk wat verbaal enthousiasme. Er wordt flink gejoeld en gejuicht en de wave gaat rond alsof het een voetbalwedstrijd betreft. Er hangt een bijzondere 'vibe' in het stadion. De kracht van deze fanatieke groep is aan de ene kant een beetje intimiderend , maar tegelijkertijd imponerend en meeslepend.

Als iedereen een zitplaats heeft gevonden begint het voorprogramma met een vrijwilligster van het Democratische campagneteam en lokale politici. Het gezamenlijke gebed en het zingen van het volkslied geven de laatste duwtjes om het groepsgevoel compleet te maken. “This is what momentum looks like.”

Vervolgens betreedt Scott, de pizzaman, het podium. Scott werd een bekendheid toen Obama een keer onverwachts een stop maakte in zijn pizzarestaurant en de President zo'n enorme knuffel kreeg dat hij van de grond werd getild. De pizzaman staat sindsdien bekend als 'de Obama-hugger'. Vandaag was de eer aan hem om Obama aan te kondigen. Dat deed hij met verve en de ontlading is groot bij het publiek als het tijd is voor de President om te gaan spreken.

Met zijn energieke tred bestormt Obama het podium. Op de achtergrond zijn nog net de tonen van U2 muziek te horen, die vervagen door de tienduizend gillende mensen. De machtigste man ter wereld weet met zijn vertederende glimlach het hele stadion kippenvel te bezorgen. Gedurende de toespraak lijken de toeschouwers in een gospel gemeenschap te veranderen als ze Obama's woorden beamen met 'yeah' en 'you said it'.

Hoewel Barack een thuiswedstrijd speelt voor een publiek met allemaal Democraten, is hij toch gekomen om te overtuigen. Hij wil zijn aanhangers inspireren om met nieuw enthousiasme de straten op te gaan voor zijn campagne. De afgelopen weken ging het in 'Team Obama' vooral om het contrast te schilderen met Romney. Tijdens het laatste debat haalde de President nog fel uit naar zijn tegenstander. Romney zou zichzelf te vaak tegenspreken, tijdens de Rally noemde Obama deze ziekte 'Romnesia'. Een aandoening die wel vergoed zou worden door 'Obamacare', het door Romney zo verafschuwde zorgstelsel van Obama.

Toch was er ook sprake van een lichte verandering in de campagnestrategie. Obama maakte van de gelegenheid gebruik om tijdens zijn speech een pamflet te presenteren, 'A plan for jobs and Middle Class Security'. Hiermee verschuift hij de focus van de aanval op de persoon naar zijn eigen beleid.

De Rally liet eens te meer zien dat Obama's manier van 'grassroots' campagnevoering ongeëvenaard is. Het zijn de mensen in het publiek die zijn boodschap moeten verspreiden en overdragen. Voor 'Mister President' is het te hopen dat de boodschap overkomt, want de tijd begint te dringen en de peilingen zien er voor hem lang niet zo florissant uit als een paar weken geleden.

 

Lisette de Ruijter van Steveninck en Danique Karamat Ali

 

Klik om meer foto's te zien van de Obama Rally